
Dette indlæg er sponsoreret.
Som bosiddende i Roskilde Kommune er det helt sikkert ikke gået din næse forbi, at de fleste varer på markedet er steget i pris. Det skyldes blandt andet en voksende inflation, hvor pengene bare ikke rækker så langt, som de tidligere har gjort; for den samme krone får man ganske enkelt færre varer den anden vej.
Det gælder også strøm, hvor den samme kilowatt-time i dag koster mere, end den gjorde på samme tidspunkt sidste år. Lægger man en indsats i sit forbrug, er der dog penge at spare, så man giver sig selv de bedste betingelser for at kunne følge med.
Betal kun for strøm, du faktisk bruger
Det er næppe nogen hemmelighed, at elektriske apparater i hjemmet er med til at få elmåleren til at arbejde hårdere. Og med øgede elpriser i Roskilde bliver den månedlige eller kvartalsvise regning også større. Alligevel er der ting, du kan gøre for at få så billig el som mulig.
Når du ser TV, bruger din stationære computer eller lader din mobiltelefon op, kræver det strøm. Så langt, så godt. Men når de samme apparater sidder i stikkontakten uden at være slukkede eller står på standby, bruger de faktisk en overraskende stor portion strøm – i virkeligheden til ingen verdens nytte.
Det første tip er derfor at huske at slukke strømforbrugende elapparater i husstanden, når de ikke bliver brugt. En telefonoplader, der ikke er sat til en telefon, får du ingen glæde af, når dens eneste funktion bliver at føje højere tal til dine kilowatt-timer.
I forlængelse heraf kommer det næste råd: Husk at slukke lyset, når du forlader et rum. At have lys brændende i mennesketomme værelser virker som et oplagt sted at spare på elregningen, men vidste du, at op til 12 % af din samlede regning faktisk kommer fra belysning af hjemmet? Husker du at slukke lyset sammen med dine standby-apparater, er der således besparelser at hente.
Hvornår bruger du strøm?
Mange elaftaler indeholder detaljer om, hvornår man bruger strøm, og hvornår på døgnet man får mest for sine penge. Egentlig er præmissen ret simpel – når mange bruger strøm, og efterspørgslen altså er høj, koster den flere penge, end når der er færre, der har et behov for at købe elektricitet.
Er der derfor nogle af dine vaner, du kan ændre til at foretage på andre tidspunkter i døgnet end i spidsbelastningsperioderne, kan der være penge at hente i sidste ende. Sætter du eksempelvis din vaskemaskine til at vaske om natten i stedet for, når du kommer hjem fra arbejde, er den samlede efterspørgsel på el altid lavere. Det er den, fordi mennesker sover om natten og derfor ikke har brug for at lave mad ved et komfur eller i en ovn og ikke har brug for at have lys tændt.
Når færre mennesker har behov for den samme mængde strøm, vil udbuddet være større end den reelle efterspørgsel. Derfor kan du spare på din elregning, hvis du kan omlægge nogle af dine vaner til at bruge strøm, når andre mennesker ikke har behov for det.