Få livet tilbage ved hjælp af alkoholbehandling

Det kan oftest være en meget svær beslutning at tage i behandling for alkoholproblemer, da på tidspunktet hvor behandlingen kan være relevant eller er blevet efterspurgt af ens pårørende, er man allerede afhængig af alkohol. Mange tror at de kan leve med problemet uden at få varige men og at viljestyrke blot er nok til at stoppe når man vil, hvis det skulle blive slemt, men i langt de fleste tilfælde er der brug for professionelles hjælp til at få løst problemerne og blive ædru for stedse. Egen motivation og pårørendes indflydelse betyder alt for hvordan man klarer sig igennem forløbet og hvorvidt man fuldfører det.

Hvornår skal man gå i behandling?

Noget af det sværeste man stå overfor som alkoholmisbruger er tanken om at få misbruget løst. Alkohol er for misbrugere nemlig en trøst og et anker, da de bagvedliggende årsager til misbruget ikke er blevet behandlet. Derfor siger mange tidligere afhængige også at en midlertidig pause er nem nok, men det er svært at være vedholdende ædruelig. Chancerne for at falde tilbage til misbruget er dermed meget store. I Danmark har vi en stor alkoholkultur, hvor man støder på alkohol i nærmest alle sociale lag – det er nemt at blive fristet hele tiden. En alkoholbehandling er en længerevarende proces, der kan hjælpe folk med alkoholmisbruget til en grad, hvor man skal lære at leve med at alkoholen er til stede, men at man ikke selv behøver at drikke det.

Motivation betyder alt

Der kan være mange årsager til hvorfor man gerne vil løse sit alkoholproblem, som for eksempel ægtefællen, familie, venner eller arbejdspladsen. De allernærmeste i ens liv har meget at skulle have sagt, når det kommer til de problemer man går og tumler med, da det oftest bemærker og ved hvad det er, før man overhovedet selv er klar over det. De kan derfor være en stor motiverende faktor til hvorfor man gerne vil stoppe med at drikke. Men det er i allerhøjeste grad en selv, der skal være drivkraften bag forsøget på at komme alkoholmisbruget til livs. Hvis man ikke selv vil løse problemet og går igennem forløbet lidt halvhjertet, er sandsynligheden for at man kommer til at falde tilbage på misbruget meget høj. Sagens kerne i alkoholbehandlingen er at man som misbruger skal gøre det for at hjælpe en selv, og ikke alle mulige andre i ens liv.