Bliv klogere på blodtryk

Hvor godt styr har du på blodtryk? Men kan du svare på dette – hvad er normalt blodtryk? Hvis du har svaret 120/80 mmHg har du ramt rigtigt, så det er godt gået – men ved du, hvad de tal indebærer? Når man foretager en blodtryksmåling, får man altid to tal. Det høje tal er det systoliske blodtryk, som måler dit blodtryk mens hjertet trækker sig sammen og pumper blod ud i kroppen. Det er altså mens hjertet arbejder.

Det diastoliske blodtryk er det lave, og altså det nederste eller sidste tal, du vil få. Her er der tale om blodtrykket, der er mellem to hjerteslag og altså mens hjertet er i hvile. 120/80 mmHg er ganske vist det, man betegner som normalt blodtryk, men det kan sagtens variere fra person til person. Afviger man kraftigt fra normalværdien, kan der dog være tale om, at man døjer med enten for højt eller for lavt blodtryk.

Hvorfor får man for højt blodtryk?

Der er rigtig mange mennesker, der døjer med for højt blodtryk. Først og fremmest er det noget, man ser blandt ældre, hvor det næsten er mere reglen end undtagelsen, at man har forhøjet blodtryk. Karrene og hjertets pumpefunktion ændrer sig med alderen, og det er noget af det, der afspejles den vej igennem. Man kan dog også godt have det som yngre, men her skyldes det typisk andre ting.

Det kan først og fremmest være arvelige faktorer, der spiller ind, eller man kan få forhøjet blodtryk, når man har diabetes. Men det kan også være livsstilsfaktorer som kost og motion, der spiller ind. Jo sundere din kost er, og jo bedre du er til at holde kroppen i gang med motion, jo mindre er risikoen også for, at du får forhøjet blodtryk. Hvis du har brugt en blodtryksmåler og har oplevet forhøjet blodtryk, kan du se nærmere på dine egne motionsvaner.