Roskilde Domkirke

Roskilde Domkirke er en sand perle på Sjælland, og som er en stor del af den danske historie. Her kan du finde al den information, som du måtte have brug for om Roskile Domkirke. Du finder informationer om følgende:

  • Åbningstider, priser og andet praktisk
  • Rundvisning i Roskilde Domkirke
  • Jul i Roskile Domkirke
  • Musik i Roskilde Domkirke
  • Gudstjenester

Roskilde Domkirke blev bygget i forbindelse med Roskilde Domsogn, der i dag er landets fremte største sogn med omkring 20.000 indbyggere. Roskile Domkirke er én af de to kirker, der hører til sognet. Roskilde Domkirke besøges hvert år af cirka 150.000 mennesker, og tilbage i 1995 kom kirken på UNESCO’s liste over umistelige kulturværdier. Selve Roskile Domkirke blev opført tilbage i det 12. og 13. århundrede, og det fik sine kirketårne i 1635.

Åbningstider og priser mm.

Roskilde Domkirke er en kirke, der er åben for alle, hvad end der er arrangementer eller ej. Du kan derfor komme forbi Roskilde domkirke, når du har lyst. Domkirken kan være lukket grundet arrangementer eller lignende i kirken, og derfor kan åbningstiderne variere af denne grund. Som udgangspunkt har kirken åbent 10-16 i oktober til april, og der vil somme tider være lukket i tidsrummet 13-15. Du kan altid opdatere dig på hjemmesiden og se, hvornår kirken er åben for dig. I maj og september er åbningstiderne som udgangspunkt 10-17 og 13-16 om søndagen. Og i sommerperioden, juni-august, er åbningstiderne 10-18 og søndag 13-16.

Når du skal besøge Roskilde Domkirke, så koster det en lille smule for dig at komme ind og se Domkirkens kongegrave, museum, galleri og kongelige kapeller. Vil du bare se kirken, så er det ganske gratis. Vælger du at se det hele, som Roskilde Domkirke gemmer på, så koster det 60 kr. for de voksne og det er gratis for børn mellem 0-17 år. Har du Copenhagen Card, så har du også gratis entré. Når du betaler for entré til Roskilde Domkirke, så vil du få en guidebog på 48 sider med.

Kommer du som en gruppe på miminum 10 personer, så koster det jer kun 40 kr. pr. person. Som skoleklasse eller institution, så vil entréen for jer være gratis. Dette skal I orientere Roskilde Domkirke om på forhånd, så de ved, at I kommer forbi. Vil du gerne have mulighed for at besøge Roskilde Domkirke når du har lyst og så meget, som du måtte have lyst til, så kan du få dig et årskort til kun 150 kr.

Rundvisning i Roskilde Domkirke

Du behøver ikke færdes på egen hånd, når du besøger Roskilde Domkirke. Du kan nemlig få en rundvisning, hvor du får 1000 år på kun en enkel time. Få hele danmarkshistorien, hvor du bliver ført igennem 800 års stilarter og 40 kongegrave. Du vil blive fulgt af en guide, der er ekspert inden for området, og som kender til alle de gode historier om Roskilde Domkirke. Som gruppe bliver I taget med på en rejse gennem tiden samtidig med, at I får en fortælling og arkitekturens og kirkens historie. Du får historier om Kongesøjlen, et overblik over de mange konger og dronninger, der har regeret i Danmark, og så vil du høre om blandt andet det gyldne alter.

En rundvisning er en glimrende mulighed for grupper, så I kan få det hele med. En rundvisning koster 800 kr., hvilket inkluderer entré pr. person ved rundvisningen. Disse rundvisninger kan maksimalt rumme 35 personer, og de kan foregå på både dansk, engelsk eller tysk. Rundvisning i Roskilde domkirke varer cirka en time, og efterfølgende kan I selvfølgelig færdes på egen ånd. Bestiller du en måned i forvejen, så vil du være sikker på at få en tid, da der ofte er fuldt booket.

Jul i Roskile Domkirke

Julen er hjerternes fest, og det er også tilfældet i Roskilde Domkirke. Foruden de traditionsrige julegudstjenester med julesang og juleevangeliet, så er der også andre arrangementer i Roskilde Domkirke. Konventhuset, der er en del af Roskilde Domkirke, afholder hvert år en festlig og fantastisk juleaften for dem, der har lyst til at deltage. Denne aften fejres på bedste vis, og der vil være oplæsning fra juleevangeliet, julemiddag, juleslik, dans om juletræet og meget andet. Denne juleaften bliver til med hjælp fra donationer og frivillige, og alle er velkomne.

Deltagerprisen for denne juleaften er 100 kr. pr. mand, og dette inkluderer både mad, drikke og taxa hjem fra festen. For at booke en billet kræver det et personligt fremmøde d. 1. december mellem kl 10 og 12. Selve festen starter som regel d. 24. december kl 17:00-21:30, og dørene åbnes allerede kl 16:30.

Musik i Roskilde Domkirke

Roskilde Domkirke er særdeles kendt for dine traditioner i forhold til kirkemusik. Kirken danner ramme for en lang række af koncerter, og kirken har både et drengekor og et pigekor. Roskilde domkirkes organister giver selv koncerter indimellem, og til gudstjenester vil du ofte kunne høre de dygtige korsangere. Der kommer også kor og musikere udefra og fylder Roskilde Domkirke med smukke toner.

Som oftest er koncerter i Roskilde Domkirke gratis, men ved større arrangementer, vil der skule betales entré. Der vil somme tider være kendte musikere, der giver nogle helt særlige koncerter i Domkirken.

Gudstjenester

I Roskilde Domkirke er der ikke bare én type gudstjeneste. Faktisk er der forskellige søndagsgudstjenester, som varierer alt efter, hvilket tidspunkt den afholdes på. Søndag kl 10 afholdes der en gudstjeneste, som kaldes højmesse. Denne form for gudstjeneste er den mest velkendte. Igen kl. 17 afholdes der aftensang eller aftengudstjeneste, og en gang om måneden vil denne være på engelsk. Ved alle gudstjenester i Roskilde Domkirke vil der være oplæsning fra Biblen, sang, sakramenterne dåb og nadver samt prædiken.

Men det er ikke kun om søndagen, at der afholdes gudstjenester i Roskilde Domkirke. Du kan også besøge kirken på hverdage og få lov til at overvære en gudstjeneste. Onsdage kl. 12 er der en onsdagsrefleksion i Sankt Andreas Kapel, der ligger som sidekapel til Roskilde Domkirke. Hver fredag kl. 12 vil der være fredagsaltergang samme sted som om onsdagen. Dette er en kort gudstjeneste med nadver. I løbet af året afholdes der også aftensang om fredagen. Dette finder sted den første og tredje fredag i hver måned, og det starter kl 17. Her kan du få lov til at lytte til korsangerne, som synger i Roskilde Domkirke.