
Der er rigtig meget arbejde, der går forud for et valg. Og selvom vi ikke tænker så meget over det, når stemmesedlen lander i postkassen, og vi bevæger os ned for at sætte vores kryds og ytre vores mening, så er der mange, der har knoklet i dagene op til valgdagen – og det arbejder forstætter selvfølgelig også i timerne efter.
Men hvad er det egentlig, valgstederne skal have styr på, før du kan komme ind og stemme?
Der skal være styr på de mange stemmebokse
For at sikre anonymitet under en afstemning er det vigtigt, at hver person kan gå ind i en boks og sætte sit kryds. Her skal der være ro, og der skal være rum til at tænke sig om. Derfor skal alle valgsteder før et valg have opsat nogle bokse, som netop giver et privat område for en kort stund, så man kan sætte sit kryds.
Sådanne stemmebokse findes der et bredt udvalg af, og der kan være et arbejde forbundet med det at få dem samlet, stillet op og gjort klar – især hvis der er tale om mange, som der for eksempel kan være i en større kommune.
Efterfølgende skal alt ryddes op og tælles sammen.
Derudover skal der konstant være bemanding på i de timer, hvor der er åbent for afstemning. Her skal hver person tjekkes på CPR, så der sikres retfærdighed. Derudover skal stemmesedlerne samles sammen og tælles op, og når der er tale om mange tusinde, er det et omfattende arbejde.
Herefter skal alt pakkes sammen igen indtil det næste valg. Der kan være lokaler, der skal ryddes op og rengøres. Ofte er det nemlig for eksempel sportshaller eller større lokaler til arrangementer, der bliver anvendt til denne anledning. Og de skal stå klar forholdsvist hurtigt efter til andre begivenheder, der kan finde sted i kommunen.