SQL – er du klar på lidt nørderi?

SQL – er du klar på lidt nørderi?

SQL. Hvad pokker betyder dette? SQL, hvad dækker disse enigmatiske bogstaver over? Er du på bar bund? Det er forståeligt, fordi dette forekommer også en smule gådefuldt. SQL kan nemlig forekomme svært at forstå. Men jeg har endnu et spørgsmål til dig. Er du nysgerrig? Er du klar på at få udvidet din horisont med ny viden? Er du klar til at kaste din hjernekraft over dette emne? Dette gådefulde emne. SQL. Hvis ja så bliv hængende. Så vil jeg lige om lidt begive mig ud i at forklare, hvad dette går ud på. Hvad SQL går ud på. Ja, jeg vil forklare, hvad disse bogstaver dækker over. SQL. Og hvis din interesse ikke er blevet vakt, så er det også i orden. Så skal det stå dig frit for at lave noget andet. At bruge din kostbare tid på noget andet. Det skal du være så velkommen til. Men hvis du som sagt gerne vil lære, hvad disse bogstaver dækker over. Hvad SQL dækker over, så skal du blive hængende, for jeg vil forklare dig det om lidt. Så er du klar på noget nørderi? Er du klar på at sætte din indre nørd fri? At være en nørd bliver heldigvis betragtet som værende en positiv ting i dag, hvor det tidligere klingede negativt. Så lad du blot trygt din indre nørd komme til syne og lad mig fortælle dig om programmeringssprog. For ja. SQL er et programmeringssprog, og jeg vil fortælle mere indgående om det i næste afsnit.

SQL – nogle basale definitioner

Hold på hat og briller, fordi dette kan godt gå hen at blive en smule kompliceret. Men jeg skal nok tage dig i hånden og guide dig på din videre færd. Stol trygt på det. SQL vil jeg indføre dig i på en forståelig måde. Så lad os nu komme i gang og ikke trække ventetiden ud længere. Hvorfor al denne udenomssnak? Lad os da komme til sagen! Og det gør vi da også nu. Så glæd dig. SQL er hvad man kalder for et special-purpose programmeringssprog, som bruges til at håndtere data i relationelle databaser, og det er faktisk et af verdens allermest afbenyttede programmeringssprog til dette formål. SQL kan man altså kalde for en slags sprog. Ligesom jeg kommunikerer til dig på dansk, så kan programmører ”tale” (skrive) med dette sprog. Dette sprog er udviklet ud fra tankegangen, man finder bag design af relationelle databaser. Det var kredsen omkring Edgar Codd, der udviklede dette sprog fra mængdelæren i matematik.

SQL – forskellige versioner

Der findes en del forskellige versioner af dette sprog. Ligesom talte sprog udvikler sådant et sprog sig jo også. Den første version kom i 1974 og i 1986 blev det, hvad man kalder for ISO- og ANSI standardiseret. Men dette sprogs ”grammatik” er nærmest ikke blevet ændret siden da. Dette var et kort indblik i dette spændende programmeringssprog. Jeg håber, at du nød den lille rejse. SQL håber jeg inderligt, du i fremtiden vil lære mere om.