Sådan holder du haven fin og funktionel

Hvis din bolig omfatter et udeareal, ved du sandsynligvis allerede, hvor fantastisk det kan være at befinde sig i haven. I løbet af foråret og sommeren går mange af dine foretrukne stunder sikkert med at slikke sol, læse gode bøger og blot ligge i græsset og nyde fuglenes kvidder og synet af en blå himmel. For mange af os har haven en utrolig evne til at få os til at slappe af. Dog kræver haven af og til også hårdt arbejde. Har du svært ved at finde motivationen til at holde haven i stand? Så er du kommet til det rette sted.
Planlæg dit arbejde

Når du beslutter dig for at gå i gang med at pleje din have, bør du som det allerførste lægge en plan for arbejdet. Planlægning er et glimrende redskab i de perioder, hvor vi har svært ved at tage os sammen. Sæt eventuelt mindst én dag af om ugen til at rive blade sammen, slå græsset og klippe hækken. Og sørg for at alle mennesker i din husholdning tager del i havearbejdet. Er I flere om haveopgaverne, kan I hjælpe hinanden med at holde mod og motivation oppe.

Udnyt pladsen

Pladsmangel er et udbredt problem i langt de fleste boliger. Og hvis din have har en begrænset størrelse, er det vigtigt, at du sørger for at udnytte pladsen ordentligt. Før du går i gang med at plante buske og opstille havemøbler, kan du med fordel tegne et lille diagram over haven. Find ud af, hvordan du ønsker, at din have skal se ud, og begynd derefter at indkøbe de ting, du har brug for.

Skab sammenhæng

Din haves ideelle indretning afhænger i høj grad både af størrelsen på haven og af husets stil. Som regel ser rosenbede smukke ud i nærheden af ældre murstenshuse, mens stedsegrønne og blomsterløse buske passer bedst til mere moderne arkitektur. Så vidt som muligt bør du sikre dig, at der er sammenhæng mellem planternes nuancer. Hvis du mangler inspiration, er der heldigvis masser af hjælp at hente i de online havemagasiner.

Inddrag de professionelle

Havearbejde kræver tid og tålmodighed. Kniber det med at få plads til arbejdet i dit daglige skema? Så kan du overveje at lade andre tage sig af opgaver som for eksempel rodfræsning. Det koster naturligvis at hyre en gartner – men til gengæld er du sikker på et perfekt resultat, når du uddelegerer nogle af de mere krævende haveopgaver til professionelle.